Om oss

Askeladden Turorientering - 22. mai 1966

Les Jan-Martin's historie om oppstarten av turorientering i Norge.  Historien ble skrevet for noen år siden, men er like interessant å  lese i dag. 200 deltakere kom den første dagen, og brødrene Rønneberg er fortsatt med!

Historien om oppstarten av turorientering i Norge.

Askeladden var den første turorienteringen som ble startet.

Vi ville så gjerne at flere skulle få oppleve spenningen ved å ferdes i marka utenom merka stier, men finne fram ved hjelp av kart og kompass. Vi forsto at det passet ikke for alle å drive konkurranseidrett og bruke hele søndagen på orienteringsløp. Med det som utgangspunkt «fant vi opp» turorienteringen.

Tanken ble bearbeidet et par år midt på 1960-tallet før vi var klare til å sette i gang. Skiforeningen hadde kjentmannsposter, men de lå langt fra hverandre og krevde ikke mye orientering. Orienteringsoppgavene skulle være mer lik dem orienteringsløperne møter. Samtidig ville vi lede folk til områder de færreste hadde gått i før. Første generasjon av moderne orienteringskart dekket nå skogområdene i og omkring Asker, så grunnlaget for å slippe folket ut i «ville skauen» var til stede.

«Jeg fant, jeg fant!» ble valgt til Askeladdens slagord. Våren 1966 ble turorienteringen lansert med innbydelse distribuert til husstandene i Asker. Starten ble markert med åpningsarrangement på Mobråtan ved Tveiter 22. mai. Der sto en liten arrangementsstab i grått vårvær, hørte fuglesangen og var fryktelig spente på om noen ville bite på tilbudet. Først kom Rolf Rønneberg med to smågutter, Kjell og Trond – tidlig ute før annonsert start kl. 10.

Så kom 200 til etterhvert!

Vi var over oss av glede da vi pakket sammen utpå ettermiddagen.

Allerede året etter tok Oppsal Idrettsforening turorienteringen opp med «Ola Dilt», og de følgende årene økte antall arrangører raskt. Ti år etter starten hadde omlag halvparten av orienteringslagene et turorienteringstilbud og beregnet antall deltakere i hele landet var 100.000.

Asker Skiklubb fikk Idrettsforbundets Trimian-pris for sitt initiativ i 1969.

I Askeladdens første år ble postene skiftet ut hver måned, og nye poster måtte deltakerne tegne av fra oppslag som ble hengt opp i Asker sentrum og på Dikemark, Solli, Furuholmen og Vestmarksetra. Senere ble alle postene vist på frimerke-store kartutsnitt i et deltakerhefte, før vi gikk over til å trykke postene på kartene. Noen savner det å sitte ved spisebordet og tegne poster og planlegge turen. Antall omganger med nye poster ble redusert etter hvert, men antallet poster har ikke variert mye. Nå settes postene ut etter hvert som det blir bart og hensyn til dyrelivet gjør det mulig. Deretter står de ute til elgjakta begynner. Og så fortsetter Ski-o-ladden med poster om vinteren.

Helt siden starten har postene hatt poengverdi etter beliggenhet og vanskelighetsgrad. De som tar de fleste postene får gullmerke, mens det er lavere krav til sølv- og bronsemerke.

Askeladden har bidratt til at mange Askerfolk er blitt kjent i marka på en helt annen måte enn de som aldri forlater merka stier og løyper. Å beherske bruken av kart og kompass gir samtidig trygghet til å dra ut i naturen hvor du enn drar hen.

De siste ti årene (Fra 1996) har vi beskrevet kulturminner som man kan støte på underveis. På noen av postene er det A4-oppslag som forteller om hendelser, husmannsplasser, setring, kølabrenning og gamle veifar. Mange synes det er interessant, og at det øker turopplevelsen.

Oppslutningen om Askeladden har variert.

De første årene steg den kraftig fra år til år og kuliminerte med ca. 2000 deltakere. På 1980-tallet gikk deltakelsen litt ned, men de siste årene har det vært framgang, bl.a. takket være godt samarbeid med Den Norske Turistforening/Barnas Turlag.

Åpningsarrangement på Hvalstrand 1. mai og avslutning på Vestlia har blitt tradisjon.

God tur

Jan-Martin Larsen

Vinterpostene: (Ski-o-ladden)

Ski-o-ladden-general Christian Edvardsen ryddet nylig i skapet sitt hjemme på Borgen, og fant 2 dokumenter som forteller om starten av vinter-turorienteringen i Asker.

Christian og sønnen Thomas sendte i mars 1991 et brev til styret i o-gruppa der de foreslo å starte med en vinteraktivitet tilsvarende Askeladden.

Det var Thomas som krev brevet på fattern's hjemme-pc i 1991, en IBM-maskin med lysegrønne bokstaver på mørkegrønn skjerm. Skriveren var av typen matriseskriver der man måtte rive løs sidene langsmed perforeringen fra rullen..

Dessverre var det lite med snø de påfølgende årene, så det var først vinteren 1997/98 at vinterpostene ble satt ut første gang. De første årene lå mange av postene litt labbedistanse fra skiløypene

Thomas og Christian har delt på ansvaret helt siden starten, helt til Thomas tok helt over for noen få år siden. Christian var også klubbens ski-o-kontakt på slutten av 90-tallet.


Her får du kartheftet

Kartheftet blir lagt ut for salg flere sted i Asker, bl.a Intersport, Sporten Elektriske, Norli og ARK bokhandlere (Asker Sentrum og Holmen), Plantasjen (Drengsrud og Landøya), NaKuHEL og Føyka.

Så snart kartheftet er lagt ut for salg i oppdaterer vi lista over utsalgsteder.

Kontakt oss

Den enkleste måten å få kontakt med oss på e-post askeladden@asker-skiklubb.no 

O-gruppa i Asker Skiklubb

O-gruppa i Asker Skiklubb har et bredt tilbud til barn, ungdom og voksne. Her er kurs for nybegynnere, treninger tilpasset aldersklasser og ferdigheter, konkurranser, fellesturer og mye mer moro. Et stort fellesskap hvor alle er med uansett nivå og ambisjoner. 

Treninger og aktiviteter
For ungdom og junior/senior har o-gruppa treninger hele året med ukentlige intervalløkter og rolig løpetur og styrketrening inne. Fra april til september har vi ukentlige treninger som passer for alle nivåer, alt i fra nybegynnere til våre utøvere på landslagsnivå. Aktivitetene spenner fra lekbasert trening for barn til krevende o-tekniske økter for de beste løperne våre. I sommersesongen arranger vi en egen klubbkarusell, (ABC-løp) med både urban sprintorientering, skogsorientering og ultralangdistanseløp.

Treningene er åpne for mosjonister og aktive voksne, ta kontakt hvis du har lyst å prøve deg.

O-løp

Gjennom hele sommersesongen blir det arrangert forskjellige orienteringsløp, både i nærområdet og i områdene rundt Oslo. På O-løp er det alltid et tilbud til alle, med alt fra korte enkle nybegynnerløyper uten tidtaking til de krevende lange løypene. På o-løp kan hele familien konkurrere samtidig.

Mer informasjon

Følg med på www.asker-skiklubb.no/orientering der det legges ut informasjon om aktiviteter gjennom sesongen. Ta gjerne kontakt på epost (orientering@asker-skiklubb.no) for mer informasjon.


Medaljer

Har du gått til gull? Det tøffeste kravet krever at noen få vinter- eller høstposter må tas i tillegg til alle sommerpostene. Merkes kan kjøpes for en billig penge!

 

Hver postregistrering gir deg poeng. Avhengig av alder kan krav til bronse, sølv eller gull oppnås:

Alder      Bronse Sølv Gull

0-11 år    100    150  200
012-16 år  200    300  400
017-70 år  300    600  800
071-100 år 200    300  400

Merker kan kjøpes til en beskjeden pris a 50 kr ved å sende en epost til kontoret@asker-skiklubb.no. Porto kommer i tillegg, 17 kr for ett merke eller 24 kr for 2 eller flere merker. Beløpet betales etter at du har mottatt epost med bekreftelse på bestilling.